3.4.14

ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΡΑΣΗ, ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΑΡΕΑ!!!!

ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΕΜΕΝΗ ΠΑΡΕΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΟΝΕΙΡΑ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!!!!!!!!!

Ξεblogάρωντας την ζωή των φυλακισμένων γυναικών
Μαθαίνω ότι τα πρώτα αγαθά για το πασχαλινό μη-κερδοσκοπικό μπαζάρ της ομάδας «ξεblogάρισμα» έχουν καταφθάσει στα σπίτια των ανθρώπων που συμμετέχουν στην δράση. Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 5 Απριλίου θα τα μεταφέρουν με κάθε τρόπο στο θέατρο «Εμπρός» (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή) της Αθήνας, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί το μπαζάρ για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, 5, 6 Απριλίου. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν για την ενίσχυση των παιδιών έως 3 ετών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρες τους και των άπορων κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας. Τι είδους προϊόντα μπορείτε να βρείτε εκεί; Χειροποίητα γλυκά, μαρμελάδες, λικέρ, τσίπουρα, έργα φυλακισμένων γυναικών, χειροποίητες, λαμπάδες διακοσμητικά τέχνης, κοσμήματα, σαπούνια, κεραλοιφές, μεταχειρισμένα βιβλία και μουσικοί δίσκοι, ρούχα και πολλά άλλα. Όσο για το ξεblogάρισμα... θα μάθετε γι' αυτό αμέσως παρακάτω, αφού η Δέσποινα, ιδρυτικό μέλος και βοηθός επικοινωνίας- οργάνωσης της δράσης έκλεψε λίγο χρόνο, προκειμένου να απαντήσει στις απορίες μας.

Τι είναι το ξεblogάρισμα;
- To ξεblogάρισμα είναι μια παρέα ανθρώπων που αρχικά ξεκίνησε σαν μια παρέα blogger, που αποφάσισαν να μη μείνουν κολλημένοι στα pc τους, αρθρογραφώντας για τα παράλογα του κόσμου μας, να σηκωθούν από αυτά, να ξεμπλογκαριστούν και να δράσουν υπέρ των παιδιών που ζουν στις φυλακές, μια κατ εξοχήν παράλογη και άγνωστη στον περισσότερο κόσμο πραγματικότητα.

Πόσο χρονικό διάστημα υπάρχει αυτή η εθελοντική δράση και γιατί επιλέξατε να βοηθήσετε αυτή την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα; Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος ή αφορμή;
- Υπάρχουμε εδώ και 7 χρόνια. Ήμασταν άγνωστοι μεταξύ μας blogger που επικοινωνούσαμε μόνο μέσα από το διαδίκτυο. Τότε ο blogger panoptis ευαισθητοποιήθηκε διαβάζοντας ένα κείμενο της κοινωνικής λειτουργού των τότε γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού Γ. Ψαράκη, που περιέγραφε την ζωή των παιδιών στις φυλακές, το προώθησε στους διαδικτυακούς φίλους του και τους ζήτησε να συναντηθούν φέρνοντας ο καθένας από μια σακούλα γεμάτη με πάνες και παιχνίδια για τα παιδιά! Μαζευτήκαμε 15 άτομα. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω γιατί επιλέξαμε αυτή την κοινωνική ομάδα, ξέρω όμως ότι ήταν τόσο έντονη η συνειδητοποίηση, ότι μωρά ζουν μέσα σε κελιά, ότι οι μητέρες σιτίζονται με 3,20 ευρώ και τα μωρά με 90 λεπτά την ημέρα που πραγματικά κινητοποιηθήκαμε άμεσα και παρόλο που στην πορεία σκεφτήκαμε να δράσουμε υπέρ και άλλων ομάδων η σκληρή πραγματικότητα των φυλακών, ποτέ δεν μας άφησε να δώσουμε χρόνο και αλλού. Αντίθετα επεκτείναμε την δράση μας και σε άλλες ομάδες των φυλακών όπως είναι οι άπορες και οι ανήλικες.

Πως ενημερωθήκατε για τα προβλήματα και τις ανάγκες των φυλακισμένων γυναικών;
- Ενημερωθήκαμε και από την επικοινωνία μας με την κ. Ψαράκη και από τον Τύπο, αλλά πλέον και από τις ίδιες τις φυλακισμένες κατά την διάρκεια των επισκέψεών μας στις φυλακές. Διατηρούμε φυσικά καλές σχέσεις και επικοινωνία με την κοινωνική υπηρεσία των φυλακών - που τώρα έχουν μεταφερθεί στον Ελαιώνα Θήβας – και την σημερινή υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό Ν. Μουσχή και ενημερωνόμαστε για κάθε ανάγκη.

Αντιμετωπίσατε κάποιες δυσκολίες; Ποιες ήταν αυτές και πως καταφέρατε να τις ξεπεράσετε;
- Η αρχική δυσκολία ήταν το πως θα προσεγγίσουμε ένα τόσο κλειστό κύκλωμα όπως αυτό των φυλακών. Αλλά με επιμονή και υπομονή μας άνοιξαν τις πόρτες και μέσα από μια εμπιστοσύνη που έχει κτιστεί, πλέον δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε σαν ομάδα τα τελευταία χρόνια, είναι η συνοχή μας, που πλήττεται διαρκώς καθώς οι συνθήκες ζωής όλων μας έχουν αλλάξει τραγικά. Αρκεί να σκεφτείτε ότι πολλοί από εμάς είναι άνεργοι και οι υπόλοιποι ζουν με τον φόβο της απόλυσης. Ταυτόχρονα οι ανάγκες στις φυλακές αυξάνονται! Νομίζω ότι αυτό μας κρατά, και η αυθόρμητη και συγκινητική υποστήριξη του κόσμου που σπεύδει να βοηθήσει με ότι μπορεί... με μια σακούλα πάνες, με μια συμβολική αγορά...

Ποιος είναι ο στόχος των μπαζάρ που διοργανώνετε;
- Ο στόχος είναι η συγκέντρωση χρημάτων που φεύγουν για τις διάφορες και πολλαπλές ανάγκες, η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, η επικοινωνία και η ενημέρωση με τον κόσμο.

Εκτός από αυτά, με ποιον άλλο τρόπο βοηθάτε τις φυλακισμένες γυναίκες;
- Νομίζω με τα χρόνια ότι δεν υπάρχει κάποια πλευρά της ζωής των παιδιών και των γυναικών στις φυλακές που να μην έχουμε κάποιου είδους παρουσία. Βοηθάμε οικονομικά στις αποφυλακίσεις, χρηματοδοτούμε εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις εντός των φυλακών, παρέχουμε σημαντική ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης, δημιουργήσαμε την παιδική χαρά των φυλακών και εξοπλίσαμε την αίθουσα εκδηλώσεων και πολλά άλλα. Ένα σημαντικό όμως κομμάτι είναι το γεγονός ότι οι φυλακισμένες έχουν την αίσθηση ότι κάποιος εκεί έξω ενδιαφέρεται γι αυτές, κι εμείς δεν είμαστε ένας φιλανθρωπικός σύλλογος, ούτε κάποια επίσημη ομάδα, είμαστε όπως σας είπα μια παρέα και αυτό είναι το σημαντικό...

Μέχρι σήμερα τι έχετε καταφέρει με την δράση σας;
- Νομίζω απάντησα.. αλλά για να αστειευτώ... μου έρχονται στο νου οι στίχοι «οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει»... εννοώ ότι η σταθερότητα που έχουμε δείξει και η εμπιστοσύνη που διατηρούμε με τον κόσμο των φυλακών και ιδιαίτερα με τις φυλακισμένες, είναι ένα δίδαγμα ότι μπορούμε να χτίσουμε σταθερά όλοι ένα καλύτερο μέλλον γυρνώντας την πλάτη στην σαθρότητα που ζούμε, χωρίς διαρκώς να καταστρέφουμε και να βάλουμε ενάντια στην ανθρώπινη συνύπαρξη.

Πως μπορεί κάποιος να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την εθελοντική δράση;
- Με πολλούς τρόπους. Μπορεί να ενταχθεί στην παρέα, μπορεί να προσφέρει εθελοντική εργασία, να επισκεφθεί φυσικά το μπαζάρ και να φέρει είδη πρώτης ανάγκης, να ενημερώνει τους φίλους του. Στο blog μας το xeblogarisma.blogspot.gr θα βρει πολλές λεπτομέρειες των δράσεών μας και με μια αίτηση στοxeblogarisma@gmail.com μπορεί να γίνει μέλος του γκρουπ και να λαμβάνει άμεσα ενημερώσεις.Το μπαζάρ θα λάβει χώρα στο "Εμπρός", Ρήγα Παλαμήδη 2 στο Ψυρρή το σ/κ 5,6 Απριλίου από τις 11 το πρωί και έως τις 8 το βράδυ το Σάββατο και τις 6 την Κυριακή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips